1inch

1inch (DEX): En Decentraliserad Kryptobörs [2022]

1inch är en decentraliserad kryptobörs (DEX) där själva idén är väldigt fascinerande. En DEX genomsöker nämligen kryptovalutamarknaden åt dig och hittar priser samt avgifter som gör handeln bra mycket bekvämare. Denna kryptobörs erbjuder dessutom många avancerade funktioner som gör det till ett attraktivt alternativ för handlare!

1inch logotyp
Bilden visar deras logotyp.

Sammanfatting – 1nch

Officiell hemsidahttps://1inch.io/
SpråkEngelska + 8 språk
ProtokollERC-20
Kryptovaluta1inch token
AnvändningsområdeDecentraliserad kryptobörs

Vad är 1inch?

Det är en decentraliserad kryptobörs vars protokoll är byggt på ERC-20, som man kör på Ethereum-nätverket. Den tar fram det billigaste priset för användare från över 50 lika kryptobörser.

Tanken bakom 1inch är att man som användare enkelt ska kunna byta tokens mellan olika börser – utan att skapa konton och verifiera sina personuppgifter överallt. Det enda som behövs är att koppla sin plånbok till deras egna kryptobörs (1inch.exchange).

Med denna börsaggregator kan man anpassa en hel del. Som användare kan man t.ex sätta sina egna beställningsgränser samtidigt som man kan tjäna pengar på att tillhandahålla likviditet till likviditetspooler.

Så här fungerar 1inch

Deras system fungerar ungefär som en plattform på nätet där man bokar hotell- och flyg (exempelvis Booking.com). De använder sig av en avancerad algoritm som agerar prisaggregat, som i sin tur hämtar data som kurspriser och handelsupplevelser från massor av olika decentraliserad kryptobörser på en och samma gång.

Det är uppbyggt med följande:

  • Aggregeringsprotokoll som håller de smarta kontrakten uppdaterade.
  • Likviditetsprotokoll som är en automatiserad marknad och skyddar handlare från attacker.
  • Protokoll för begränsningsorder som möjliggör byten i decentraliserade miljöer.
  • Banbrytande styrelseformer som adopterar denna nya typ av DeFi-modell på individnivå.

Man använder 1inch egna plånbok för att på ett användarvänligt nyttja dess integrerade funktioner som lagring av kryptoalutor samt hantering av transaktioner.

Vem skapade 1nch?

Första gången man blev introducerad till 1inch var i Maj 2019 av grundarna Surjey Kunz och Anton Bukov. De båda hade sedan tidigare erfarenhet av revisioner av smarta kontrakt, så det var naturligt att de la planritningen för 1nch tilsammans.

I December 2020, strax efter lanseringen av deras token så introducerade man ”1inch Network Foundation”. Det är en ideell verksamhet som har hjälpt till att dra in över cirka 15 miljoner dollar till projektet.

Varför ska man köpa 1inch?

Om man vill ha ett lättare sätt att identifiera de bästa, aktuella priserna och avgifterna när man handlar krypto så är deras protokoll värdefullt. Vill man även ha möjlighet att rösta sig till förbättringar hos dem så kan man använda sig utav deras token, som bland annat har dessa egenskaper.

Om man helt enkelt tror på att deras engagerade utvecklare samt gemenskap arbetar åt rätt håll och att det finns potential till att växa, så kan man investera i dem.

Slutsats

1inch är en av de ledande decentraliserade utbytesaggregatorerna på kryptovalutamarknaden. Plattformen hjälper handlare och investerare att hitta bäst handelspriser för sina mynt eller digitala tillgångar, snarare än att byta dem från en likviditetspool som med de flesta andra plattformar. Normalt sett tillåts användare enbart att välja likviditetspooler från mäklarens egna val, men de eliminerar detta problem genom att skanna genom alla decentraliserade kryptobörser på en global skala, så att du kan få tillgång till billig krypto även om ditt favoritval inte är helt listad där ännu!