fondrobot

Allt Om Fondrobot 2022

Vad är en fondrobot, sparrobot och robotrådgivare?

En fondrobot är en digital tjänst som automatiskt hjälper dig att spara i fonder för att få högre avkastning. Att använda dessa robotar har blivit mer populärt på senare tid och det finns ett allt större utbud av dem nu sedan ett par år tillbaka.

Den Svenska marknaden av robotar domineras av märken som Lysa, Sigmastocks, Opti och Fundler som alla är olika bra på olika områden inom den traditionella finansbranschen. Om du är intresserad av andra typer av handelsmjukvaror som ger betydligt högre avkastning med något mer i risk är det såkallade robotar inom bitcoin och kryptovaluta som gäller. Kryptobottar har flera kända märken såsom Cryptosoft, Bitcoin profit & Bitcoin trader.

Dessa system är ett utmärkt sätt att hjälpa dig att spara pengar utan att ha för mycket ansvar. De möjliggör passiva investeringar, vilket innebär att de automatiskt investerar i fonder baserat på dina preferenser och risknivåer – allt medan du sparar mer varje månad!

Vilka plattformar är det som gäller när man letar efter en handelsmjukvara, finns det något annat än dem traditionella börserna?

fondrobot
Fondrobotar handlar efter logik precis som vid schack placerar man efter vad som skall hända i världen.

Ska Man Använda En Fondrobot Eller Inte?

En fondrobot kan sköta automatiserat sparandet och förbättra din investeringsportfölj utan att du behöver ha besväret att övervaka marknaderna själv! Du bestämmer själv hur mycket pengar som ska hanteras åt dig automatiskt så att det inte blir några överraskningar eller beslut som väger tungt ovanpå det som redan är svårt nog.

De första fondrobotarna lanserades i Sverige för några år sedan och de är kortfattat tjänster som tar emot dina pengar för att investera dem i enlighet med hur skaparen har programmerat algoritmen. Man kan kolla vilken strategi som mjukvaran är programmerad till och välja en efter sina preferenser.

Är nyttan begränsad med handelsrobotar eller är det framtiden det skriver vi om i vårt inlägg som du kan läsa här.

Fördelar Med En Fondrobot

Fördelarna med att använda en automatisk mjukvara för handel framför manuell handel är att de är oftast lättare att komma igång med. Man kan också fördela sina öppna positioner med rätt risk. Om det till exempel sker ett skifte i ekonomin som innebär att fler människor säljer än köper, så kan detta påverka hur investerare bör agera tills saker och ting lugnat ner sig igen.

Med denna automatiserade lösning så kan den räkna ut och exekvera efter prioriteringar, så att du når dina mål.

Vi tycker alltså att fördelar med en fondrobot är:

 • Lättare att använda för nybörjare
 • Man kan fördela sin risk samtidigt som man kan känna sig trygg.
 • De jobbar ständigt efter prioriteringar i marknaden för bäst resultat.
fördelar med fondrobot
Fördelarna är flera att låta en mjukvara eller robot göra jobbet åt dig.

Nackdelar Med En Fondrobot

Tanken med en avgiftsbaserad handelsmjukvara är att tjäna pengar åt dig på olika sätt, till exempel genom att ge råd om vilka investeringar som är mest lämpliga för dina egna preferenser. Det är viktigt att hitta lösningar som tar ut låga avgifter då de annars äter upp all avkastning. Utöver det finns inga uppenbara nackdelar med att använda en mjukvara för handel.

För dem som är intresserade av att använda det här så kan det dock kännas läskigt att lämna över kontrollen till artificiell intelligens. Man kan däremot känna sig lugn, det fungerar nämligen genom att jobba mot vad som är bra för dig!

nackdelar med robotar
Tänk på att det även finns nackdelar med robotar och att dem enbart är så intelligenta som du säger åt dem att vara.

Vilken är den bästa fondroboten

Dem bästa mjukvarorna hittar du inte i traditionell aktiemarknad eller fondmarknader det är helt enkelt för dålig volatilitet för att vara intressant om man letar efter en stark avkastning. Det som är och förblir intressant för oss utdelningsjägare som vill se avkastning konstant är kryptobottar.

Det viktigaste när man väljer någon form av handelsmjukvara är att förstå att marknaden självklart även kan gå emot dig. Precis som om du sparar i aktier manuellt kan aktier och fonder falla, likaså kryptovalutor men med en högre hastighet och volatilitet. Den som dock aldrig riskerar något vinner heller aldrig något. Vill man efter den bästa avkastningen som finns att hämta inom handelsrobotar är det kryptovaluta som gäller. Kollar man på Hilbert Capital (HILB) som är en noterad Kryptofond är dessa upp på 5 år 3299%. Vill man åt denna typ av avkastning skall man investera med en kryptorobot. Om du är intresserad av hur du investerar genom hedgefonder kan du läsa här.

Vi beskriver vilka kryptobottar vi finner intressanta nedan, du får dessutom en personlig account manager på köpet och det är inget som varken Avanza eller Nordnet ger dig.

Topp 3Bästa Fondrobot – Kryptovaluta 2022

Tänk på att investera efter egen risktolerans vad ni än investerar i, är ni intresserade av att läsa mer om robothandel med kryptovalutor kan ni läsa här.

bitcointrader
 • Europeisk robothandel
 • 4 års trackrecord
 • Lågt insättningskrav
 • Snabba uttag
 • Flera plattformar

Fondrobot avanza – Avanza Auto Recension

avanza auto

Avanza auto är Avanzas eget pilotprojekt för att inte förlora för mycket kapital till nystartade projekt. Avanza auto kommer i 6 olika typer av kategorier där man skiljer på fonder och aktier och balanserar dem olika i dem olika kategorierna.

Avanza auto är kategoristyrd

Kapitalförvaltningen i Avanza Auto är styrd genom modeller som genererar en roadmap för fondens kapitalstruktur.
Viktigt att notera är att modellen tas fram på historisk data vilket kan ge en indikation på vad som kan hända i framtiden, men vad som är sant historiskt sett sker inte alltid i framtiden.

Du väljer själv kategori för att bestämma din egen risktolerans för Avanza Auto. Egentligen är den styrd av historisk data enligt teknisk analys vilket torde vara en rätt osäker metod att analysera marknaden. Teknisk analys är baserad på hur marknaden redan rört sig, det betyder att det är lätt att se till teknisk analys när marknaden redan har skett men inte lika lätt att avgöra när det händer i realtid.

Strategin bakom Avanza auto är Avanzas eget förvaltningsteam som genom egen research på värdepapper och fonder strukturerar upp och optimiserar denna mjukvara för automatisk handel.

Strategin för fonderna är att hedga sig själv mellan räntor och aktier baserat på marknadsläget, tyvärr leder denna typen av handel till väldigt låg avkastning i jämförelse med kryptomarknaden.

Modellen som är framtiden för kapitalförvaltningen är skapad på grunden av Harry Markowitz & black-Littermann modellen.

För oss ser snarare avanza auto fondrobot ut som en Sparrobot och man har skapat den för att behålla kunderna inhouse snarare än att ge värde marknaden. Vad är skillnaden? Skillnaden blir att du istället för att göra fin avkastning lika väl kan ligga i tillväxtaktier på avanza utan att betala avgift för deras robot.

Fondrobot Nordnet – Robosave Recension

nordnet robosave

Nordnets konkurrent till Avanza Auto är Robosave den fungerar likvärdigt till sin konkurrent och köper och säljer konstant efter din egen riskprofil. Precis som konkurrenten är detta en sparrobot snarare än det vi skriver om i denna tråden men vi tar med den för at belysa att dessa enbart är till för att behålla sina kunder inhouse.

Robosave tar en avgift på en halv procent per år, det är avdet totala förvaltningsbeloppet oavsett om du gör vinst eller förlust. Fonderna Robosave investerar i tar även dem avgifter som ligger i gränslandet mellan 0.15% – 0.23% samt växelavgift om din robot även handlar utländska fonder och aktier på en halv procentenhet.

robosave

Den kostnad Nordnet debiterar för Robosave är 0,50 % per år. Förvaltningsavgifter till fondbolagen om 0,15-0,23 % för underliggande fonder tillkommer, samt valutaväxlingsavgifter om din portfölj innehåller börshandlade fonder som handlas i utländsk valuta. För det tillkommer en valutaspread på 0,50 % mellan köp- och säljkurs. Avgifterna beräknas på det totala värdet på din portfölj och debiteras automatiskt.

Såhär fungerar Robosave

 • Du får ett formulär frågor som du svarar på hos Nordnet.
 • Du för över pengar till Nordnet.
 • Robosave investerar ditt kapital efter dina önskemål enligt frågeformuläret.

automatisera ditt sparande genom Robosave men förvänta dig inte den typen av avkastning som görs inom kryptobranschen.

Överlag är Robosave ett intressant projekt med avkastningen sviktar i jämförelse med kryptobottar vilket gör att det inte blir så intressant för oss på BTCSEK.

Lysa Fondrobot Recension

lysa fondrobot

LYSA är en av våra favoriter. De har gjort den bästa ”översättningen” av A.I-baserat forskningsresultat tillgängligt för oss vanliga småsparare, så vi förlitar oss på dem och kan rekommendera för både nybörjare och proffs!

Majoriteten av våra sparpengar valde vi att investera med Lysa eftersom de tillhandahåller utmärkta investeringsstrategier som kan skräddarsys specifikt för dina behov som privatperson eller företagare. Den programvaran som kommer närmast Lysa i det här fallet är Cryptosoft, som du kan läsa om här.

Opti Fondrobot Recension

opti fondrobot

Med Opti kan du få dina pengar att arbeta för dig. Den robotliknande appen tar hand om alla tråkiga uppgifter som normalt sett skulle vara tidskrävande och använder dem i stället på ett bra sätt. Den väljer bland annat ut fonder med hög potentiell avkastning och låg risk – som ser till att de matchar vilka personliga preferenser som helst!

Opti fungerar som en investeringsplattform där användarna ställer in sina preferenser och får förslag på investeringar baserat på vad man har ställt in. Efter de sker automatiska investeringar utan någon som helst mänsklig inblandning.

Fundler Fondrobot recension

890b396c 4cef 4375 9934 1323c0d5bf71

Fundler är ett nytt Svenskt bolag som fokuserar på traditionell kapitalförvaltning via handelsmjukvaror. Med den nya tidens IT-inriktadekapitalförvaltningsbolag utmanas branschen och tar sig frammåt. Fundler är ett av dem bolag som utmanar jättarna på riktigt genom sina algoritmer för fondförvaltning och investeringar. Svenska bolaget Fundler har tagit marknaden med storm och vi skall förklara varför.

Hos fundler får du ett frågeformulär som ger dig knepiga men lätthanterliga frågor, ta frågorna seriöst för det kommer ligga till grunden för hur Fundler investerar ditt kapital på ett automatiskt sätt.

Vilka ligger bakom Fundler?

Fundler grundades som bolag 2015 för att skapa ett bättre sätt att spara i fonder och aktier. Grundaren kommer ifrån kapitalförvaltningsbranschen och har en stabil ledning bakom sig med nyckelspelare från Carnegie investmentbank. Även investerare från SEB private banking och Per westerberg står i täten för Fundler, med andra ord en stor del av finansbranschen.

Man ansåg att det inte enbart skall vara kvalificera investerare som skall ha tillgång till bra avkastning utan även gemene man.

Betyget online för Fundler är starkt du har blanda annat över 1000 betyg via din mobils butik så som app store och för dig som använder android google play.

Du har möjlighet att skapa notiser för dina aktier som du får direkt till telefonen via en pushnotis. Appen är dessutom 100% gratis och du betalar ingenting för att ladda ner mjukvaran.

Om man ser till ett kortare historiskt perspektiv är det Fundler som dominerar marknaden för handelsmjukvaror av anledningen att den har funnits länge. Fundler uppmärksammades av Dagens industri och Digital podden av anledning till deras goda avkastning.

Fundler erbjuder dig som investerare ett trackrecord på 5 år vilket får anses vara mycket bra för en såpass ny bransch även om den inte riktigt når kryptobranschens avkastning. Deras avkastning är okej med tanke på att dem varken använder hävstång eller handlar i volatila marknader så som kryptovalutor.

Vill du istället läsa om Bitcoin-robotar? då är du inte ensam det har blivit omåttligt populärt att handla kryptovalutor genom olika former av mjukvaror. Det som är bra med kryptovaluta är att det är du som äger dina egna tillgångar, exempelvis genom en Ledger wallet.

Kryptovalutor har en enorm volatilitet men handlar du detta med en handelsrobot behöver du inte oroa dig den sköter nämligen jobbet åt dig och din riskhantering. Det finns fler möjligheter till fantastisk avkastning och det som var nytt igår är gammalt imorgon i kryptobranschen exempelvis Avalanche token som ligger i framkanten för kryptoindustrin för automatisk handel.

Gå till vår artikel Bästa Bitcoin-Robot 2022: Så Här Fungerar Det!

Vanliga frågor & svar gällande sparrobotar & algoritmisk handel

Vad är en fondrobot?

Det är mjukvara som placerar dig i rätt fonder vid rätt tillfälle automatiskt.

Hur fungerar det med fondrobotar och robotrådgivning?

Det fungerar på så sätt att du investerar kapital och roboten sköter ditt investerare kapital fullt automatiskt, du behöver alltså inte placera ditt kapital själv.

Vad är en sparrobot/fondrobot?

En sparrobot är annorlunda från en fondrobot med tanke på att den den sparar ditt kapital inte enbart i fonder utan även i andra tillgångar som ger dig bäst avkastning just nu.

Är det säkert att spara med en fondrobot?

Det är ungefär samma risker att spara med en fondrobot som om du placerar ditt kapital i fonder själv, marknaden kan gå upp och ner. Den största skillnaden är att den kan ta beslut snabbt när du sköter ditt eget liv, den kan exempelvis rädda ditt kapital när en svart svan händer i marknaden över lag.

Vad kostar det att använda en fondrobot

Det beror helt och hållet på vilket typ av mjukvara du använder. Bankerna och finansbranschen är rätt dyra i jämförelse med kryptobranschens mjukvaror.
Avgifterna sträcker sig mellan 0.2% årligen av ditt totala kapital till 1.5%