kryptovalutor

Kryptovalutor: Vad Är Kryptovaluta Och Hur Fungerar Det?

Kryptovalutor är en form av digital valuta som använder kryptografi för att säkra transaktioner. Det har oftast ett decentraliserat system som innebär att det inte finns någon central utfärdare eller reglerande myndighet. Kryptovalutor förlitar sig på matematik för att verifiera när man byter varor och tjänster med andra på nätet, som också använder samma kryptovaluta!

Den kompletta snabbguiden till att investera med kryptovalutor

För att man ska komma igång med investeringar som innefattar kryptovalutor så behöver man känna till vissa grundläggande saker. Man behöver t.ex veta:

 • Vad det är för typ av kryptovaluta man ska köpa
 • Vad användningsområdet för den specifika kryptovalutan är
 • Hur man lagrar krypto
 • Hur man skickar- och tar emot krypto
 • Påverkas den av Bitcoin

När man vet det här så har man en bra grund för att få sin portfölj att växa – oavsett om det är på kort eller lång sikt. Det förenklar nämligen processen och det blir dessutom lättare att göra bättre resultat, eftersom att man har mer information. Inom trading och investeringar så är data jätteviktigt. Det är därför man använder tekniska indikatorer, för att få så mycket data, alltså information som möjligt.

Hur kan man köpa kryptovaluta Sverige?

I dag finns det många möjligheter för Svenskar att handla sin favorit-kryptovaluta med de flesta betalsätt. Man kan handla med betalkort, banköverföringar och i vissa fall Swish.

Det börjar bli allt vanligare att kryptobörser och ställen som erbjuder kryptoväxlingar också tillhandahåller handel med Swish. Ett av de mer populära ställena som erbjuder Swish för att köpa kryptovaluta är via Safello. Där kan man köpa den kryptovaluta som är störst och mest använd – nämligen Bitcoin!

Med Binance kan man i skrivande stund fortfarande köpa kryptovaluta med sitt Swedbank-konto. Det gör man via en IBAN-överföring från Swedbank till sitt EUR-konto på Binance. När pengarna har dykt upp så konverterar man sina Euro till den kryptovalutan man vill ha.

Så här gör man, steg för steg:

 1. Logga in på ditt Binance-konto. Gå till ”Köp kryptovaluta” och klicka på ”Bankinsättning”.
 1. Välj sedan EUR som valuta och klicka i ”Banköverföring (SEPA)”. Gå vidare till ”Fortsätt”.
 1. Ange belopp och klicka sedan på fortsätt.
 1. Överför pengar från ditt Swedbank till Binance uppgifter

Det var tidigare väldigt enkelt att använda Swedbank som betalmetod för köp av kryptovaluta. Nu har det dock blivit svårare eftersom majoriteten av Svenska banker, inkl. Swedbank börjar stänga för dessa typer av transaktioner. Man kan däremot fortfarande använda denna metod för att köpa kryptovaluta via Binance, med en banköverföring från Swedbank.

Precis som med Swedbank så kan man göra en banköverföring. Handelsbanken är däremot lika hårda med att göra insättningar till kryptobörser med betalkort som övriga Svenska banker. Det man kan göra är att använda t.ex Trijo.co där man istället använder sig av BankID. Det viktigaste är att börsen som hanterar kryptovalutor är Svensk, för det är mest till utländska företag som bankerna blockerar transaktioner.

Köpa kryptovaluta med Avanza

Eftersom att Avanza inte är en kryptobörs så kan man heller inte köpa Avanza kryptovalutor på deras plattform. Det man däremot kan göra är att köpa certifikat som man kan handla med. Dessa certifikat gör att man äger ett kontrakt på priskursen, utan att äga själva tillgången.

Ett exempel är att jag köper Bitcoin XBT som är deras egna certifikat till ett fast pris på 1900 kronor. Jag tror att kursen ska röra sig uppåt, vilket den också gör. Kursen är nu på 1940 kronor. Jag stänger positionen och hämtar då hem en vinst på 40 kronor, minus avgifter som spread.

Detta omdöme får Avanza

Avanza har levererat bra möjligheter till trading sedan 2019 och var snabbt in i kryptovaluta-boomen. De erbjuder möjlighet till handel av de flesta populära kryptovalutor och de ser till att fortsätta leverera år efter år. Tack vare deras breda utbud och fantastiska kundservice så får de överlag ett bra omdöme av såväl tidigare användare som nuvarande kunder.

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor, eller krypto som man även säger är ett peer-to-peer system som möjliggör att man kan ta emot och skicka pengar över hela världen. Den stora skillnaden mellan krypto och fiatvalutor är att krypto enbart finns digitalt. När man gör transaktioner med kryptovalutor så registreras allt i en blockkedja som beskriver transaktionen. Det innebär också att man förvarar sin krypto i en digital plånbok.

Namnet kryptovaluta kommer ifrån ordet ”kryptering” som man använder för att verifiera transaktioner. Det innebär avancerat kodspråk som innefattar förvaring och hantering av krypterad data mellan digitala plånböcker och blockkedjor. Hela grundtanken med krypterade, digitala valutor som kryptovalutor är just för att erbjuda säkra transaktioner och förvaring.

Den absolut första kryptovalutan är Bitcoin, och är än idag den största. I början var det oftast tack vare Bitcoin som man fick intresse för kryptovalutor, och då var det oftast för att man kunde tjäna otroligt mycket pengar på att handla med kryptovalutan.

Precis som på en valutamarknad så handlas kryptovalutor i par, och det är även en del av vad som påverkar kurspriset. Man kan till exempel handla med BTC/SEK eller BTC/ETH, och man får då fram hur mycket man får av den primära valutan mot den sekundära valutan.

Exempel: Vi kollar kursen på ett diagram med BTC mot ETH (BTC/ETH). Kurspriset ligger i skrivande stund på 13.47, vilket betyder att man får 13.47 ETH mot 1 BTC.

Vad som främst påverkar kurspriset för kryptovalutor är positiva och negativa händelser samt nyheter. Om det t.ex sker en reglering i ett land som gör att det kommer att bli svårare att köpa Bitcoins, så innebär det också att kurspriset till största sannolikhet kommer att gå ner.

Om vi istället tänker oss att det kommer en nyhet där man säger att banker börjar erbjuda köp av Bitcoin, så betyder ju det också att fler kommer handla BTC. Då går istället kurspriset upp!

Skatteverket Kryptovalutor

Idag är det många som undrar vad skatteverket tycker om kryptovalutor och hur man gör för att deklarera kryptovalutor. Faktum är att Skatteverket inte lägger sig i så länge man deklarerar kryptovalutor och inte gör något olagligt. Det kan dock vara en aning diffust till en början, men har på senare tid blivit tydligare om hur det fungerar.

På deras hemsida står det att man ska redovisa till Skatteverket när man har sålt, bytt eller betalat något med en kryptovaluta. Har man gjort vinst så ska man betala en vinstskatt, men om man istället har gjort en förlust så får man dra av del av det.

Du behöver inte alltid deklarera

Det finns vissa undantag för när man kan slippa att deklarera sina kryptovalutor. Här nedan har vi skrivit några exempel på när du inte behöver deklarera.

 • Man behöver inte deklarera när man har tappat bort sin privata nyckel till sin digitala plånbok, eftersom man inte har tillgång till sin krypto längre.
 • Om man håller sina kryptovalutor på en kryptobörs och den blir hackad så behöver man heller inte deklarera, tack vare att man har förlorat tillgången till dem.
 • Man behöver heller inte deklarera när värdet på den krypto man håller stiger eller sjunker utan att man säljer dem. Det är alltså enbart när man väljer att sälja dem.
bitcointrader
 • Europeisk robothandel
 • 4 års trackrecord
 • Lågt insättningskrav
 • Snabba uttag
 • Flera plattformar
Kan man köpa Bitcoins anonymt?

I dessa tider där många värdesätter anonymitet och möjligheten att vara privat, så är det många som även vill handla kryptovalutor anonymt. Eftersom Bitcoin är den första och största kryptovalutan så är det också där som flest vill handla anonymt.

För att köpa Bitcoin anonymt utan att lämna sitt hem så är det bäst att göra de uppkopplad på internet. Eftersom att det inte är en särskilt bra idé att göra de på en kryptobörs där man måste ID-verifiera sig, så är det bättre att hitta en P2P-marknad som t.ex Localcryptos. Där kan man välja betalmetoder som banköverföringar, Paypal och presentkort. Den enda som får ta del utav dina personliga uppgifter är den som säljer Bitcoins till dig. Du behöver därför inte oroa dig över att en tredje-part ska få tag i dina uppgifter, och det blir därför så anonymt det kan bli.

Det andra knepet för att handla anonymt är att använda sig av en Bitcoin ATM. En sådan fungerar ungefär som en bankomat förutom att den är skapad för att man ska kunna köpa- och ibland sälja Bitcoins direkt i maskinen. I dagsläget finns det dessvärre inga maskiner i Sverige, men du kan hålla utkik efter när det kommer via Coinatmradar.com.

Vanliga Frågor & Svar – Kryptovalutor

Hur handlar jag kryptovalutor på enklaste sätt?

Det gör du genom att verifiera dig på en kryptobörs så att du kan köpa och växla krypto utan några problem!

Vad är kryptovalutor?

Det är digitala valutor som är byggda på kryptering och lagras i blockkedjor.

Ska man investera i kryptovalutor?

Att investera i kryptovalutor är riskfyllt. Det kan innebära stora vinster men också stora förluster snabbt, eftersom att det är volatilt med stora prisrörelser. Om man ska investera i krypto så måste man vara beredd på att förlora sitt kapitall.

Vilka kryptovalutor finns det?

Idag finns det över 12,000 olika kryptovalutor och det fortsätter att växa. Den största kryptovalutan är fortfarande Bitcoin, och den näst största kryptovalutan är Ethereum.

Varför är kryptovalutor populärt?

Det finns flera anledningar till varför det är populärt med krypto, men den främsta anledningen är för att många ser det som framtidens valutor. Många föredrar också dess säkerhet och att det är decentraliserat.

Kan man köpa Ripple på Avanza?

Man stoppade handel med Ripple på Avanza i Mars 2021. Det har till största sannolikhet att göra med att Ripple blev stämda av amerikanska staten.

Har Avanza digitala valutor?

De har en mängd olika digitala valutor som t.ex kryptovalutor man kan investera i. Hos Avanza äger man dock bara kontrakt på kursen och inte själva kryptovalutan.

Vad är den bästa crypto appen?

Det finns inte bara en utan fler crypto-applikationer som är bra. Om du använder dig av en kryptobörs som Binance eller Bitpanda så rekommenderas deras crypto appar. Det beror på att handeln på deras börs blir mer flexibel eftersom att du kan använda de vart som helst i världen, när som helst.