Bitcoin

Vad Är Bitcoin Och Hur Fungerar Det?

Vad är Bitcoin?
Vad Är Bitcoin Och Hur Fungerar Det? 5

Bitcoin är en kryptovaluta som möjliggör säkra peer-to-peer-transaktioner på internet. Satoshi Nakamoto är ett alias för den person eller det team som formulerade denna idé år 2008. Namnet blev berömt när identiteten avslöjades bara två år efter publiceringsdatumet tack vare läckta e-postmeddelanden mellan honom och Gavin Andresen. Han grundade nämligen ”Bitcoin Foundation” som stöttade utvecklingen av kryptovalutan.

 • Bitcoin är en revolutionerande ny form av pengar som håller på att ta över världen. Till skillnad från tjänster som Google Pay och PayPal, som bland annat är beroende av traditionella finansinstitut för att få tillåtelse att överföra pengar mellan användare, kan bitcoins skickas utan några som helst mellanhänder. Det är främst på grund av att de är decentraliserat – vilket innebär att vem som helst var som helst kan göra det!
 • Bitcoin är en innovativ ny form av valuta som har potential att förändra vår värld på ett bra sätt. Blockkedjan, som registrerar varje transaktion som någonsin gjorts med bitcoin, tar denna idé ett steg närmare genom att ge en öppenhet och säkerhet som aldrig tidigare skådats i transaktioner som dessa!
 • Blockkedjan är ett otroligt verktyg som skapar förtroende och öppenhet i det finansiella systemet. Ingen person eller företag kan kontrollera det på grund av dess distribuerade karaktär för alla användare på blockkedjan – vilket innebär att du aldrig behöver oroa dig för att någon försöker ta dina pengar!
 • Det kommer bara att finnas 21 miljoner bitcoins tillgängliga och vissa säger att det är oundvikligt att det kommer att bli inflation någon gång i framtiden. Det beror på att människor just nu försöker bryta nya genom att investera sina pengar i kraftfulla datorer som kostar tusentals och åter tusentals dollar!
 • Du kan köpa bitcoin utan att köpa en hel, dvs. en bråkdel om så önskas. Om det är allt du vill ha eller behöver, så det är inte nödvändigt att investera i hela bitcoins.

Vanliga Frågor

Vad är BTC?

BTC är förkortningen av Bitcoin. Det används bland annat mot andra kryptovalutor eller fiatvalutor, t.ex BTC/SEK.

Är Bitcoin en kryptovaluta?

Ja, det är den första allmänt accepterade kryptovalutan. Den är också mest värdefulla av alla kryptovalutor.

Hur förklarar man Bitcoin enkelt?

Bitcoin är en form av digitala pengar som gör det möjligt att göra säkra och friktionsfria transaktioner på internet.

Vad är Bitcoin värd?

Priset går hela tiden upp och ned hela tiden. Vill du veta det nuvarande priset är i kronor klickar du här (Länken öppnas i ett nytt fönster).

Är Bitcoin en bra investering?

Det är möjligt att göra pengar med Bitcoin, precis som med aktier. Man kan också förlora pengar, precis som med aktier.

Vad kostade Bitcoin från början?

År 2010 var en hel BTC värd en liten del av en dollar. Första kvartalet av 2011 var värdet strax över en dollar.


Bitcoin schack
Bilden visar symbolen för Bitcoin som vinner i schack.

Hur fungerar Bitcoin och vad är fördelarna?

Bitcoin är världens första internetvaluta och ägs eller kontrolleras inte av någon enskild enhet. Den fungerar som kontanter för den digitala tidsåldern – den kan användas var som helst i ett öppet nätverk och är inte beroende av banker för att behandla transaktioner!

Till skillnad från banker, som förlitar sig på centraliserade databaser för att spåra äganderätten till tillgångar och transaktioner inom sitt system, använder Bitcoin-blockkedjan ett decentraliserat peer-to-peer-nätverk som är offentligt tillgängligt för alla. Denna revolutionerande funktion garanterar att alla användare kan se denna information utan att vara beroende av en enda enhet för att få tillgång till den. Det beror helt enkelt på att det inte finns några centrala servrar som lagrar känsliga personuppgifter som kontonummer i osäkra datafiler där hackare lätt kan få tag på dem.

Några fördelar är bland annat:

Myndigheter kan inte stänga av ditt konto. BTC är nämligen immuna mot beslag eftersom det finns flera kopior av transaktionsdatabasen. Detta innebär att ingen kan frysa din förmögenhet och därmed har du fullständig frihet när det gäller din kryptovaluta.

Inga skatter. Det är ett utmärkt sätt att undvika skatter, eftersom ingen kan avlyssna transaktioner och påstå att det är din plånbok. Man kan och ska däremot betala skatt i Sverige eftersom att man är skattepliktig.

Det går inte att återkalla en transaktion. Transaktionen kan inte göras ogjord och äganderätten till mynten ändras till den nya ägaren, vilket gör att det inte finns någon risk med ”double-spend”.

Man kan inte stjäla Bitcoins. Man kan inte ändra ägare till en Bitcoin-plånbok utan det är enbart den som äger nycklarna som har tillgång. Däremot så kan någon sno dina nycklar, men det är en annan historia.

bitcointrader
 • Europeisk robothandel
 • 4 års trackrecord
 • Lågt insättningskrav
 • Snabba uttag
 • Flera plattformar

Vilka är nackdelarna med Bitcoin?

Förutom fördelar med Bitcoin så finns det också nackdelar. Här nedan hittar du varför man ska tänka till innan man använder den.

 • Man kan inte betala med BTC överallt. Det innebär att du idag inte kan gå in i din lokala mataffär och betala med den. Det går enbart om du använder dig av ett kort som har en kryptovaluta depot som t.ex Binance.
 • Man kan förlora tillgången till sin digitala plånbok. Om det händer och man inte har skrivit ned sina återställningsord så kan man inte återfå sina BTC. Det kan hända om din enhet som dator eller mobil går sönder.
 • Kurspriset är väldigt volatilt. Det kan också anses vara en fördel om man handlar mot andra valutor, men låt oss säga att du köper BTC för 10,000 kronor och sekunde efter går priset ned med 10 procent. Då är ditt köp värt 1000 kronor mindre.
 • BTC finns inte i fysisk form. Om man inte har tillgång till varken internet eller batteri på sin enhet så kommer man heller inte åt sina Bitcoins.
 • Det finns alltid en risk med teknik. Eftersom att det är digitalt så skulle det teoretiskt sett kunna bli hackat (även fast det är väldigt osannolikt).

Vad gör Bitcoin unikt?

Bitcoin är ett finansiellt system som gör det möjligt för människor överallt i världen att ta kontroll över sin ekonomi och överföra värde utan att förlita sig på banker. Det är snabbt och enkelt att använda – även om du aldrig har hört talas om det tidigare!

Internet har gjort det möjligt för alla runt om i världen att ansluta sig till varandra genom att dela idéer och information, men det fanns inte ett säkert sätt att skicka pengar till varandra – förens nu!

 • Alla blir behandlade lika med Bitcoin. Det är nämligen en öppen, decentraliserad valuta och kräver ingen personlig information som namn eller adresser; allt du behöver är några detaljer som är integrerat i din plånbok (en sträng av 24 ord) som lagras på din telefon för att transaktioner ska kunna ske online via börser som Binance & Bitstamp.
 • Det är en öppen källkod, till skillnad från banker som aldrig någonsin skulle göra deras interna koder publika. Tack vare dess öppenhet så granskas den hela tiden av programmerare för att hitta eventuella läckor som kan skada kryptovalutan.
 • Man äger sina BTC till skillnad från din fiatvaluta. Eftersom att banken hanterar vår övriga pengar så har de också sista ordet. Om banken tappar kontrollen över fiatvalutor som kronan, så har inte vi heller tillgång till banken.
 • Bitcoin är globalt vilket innebär att man har tillgång så länge man har internetuppkoppling. Det kostar lika mycket att göra en transaktion från Sverige till Sydafrika som det gör till Norge.

Vart kommer Bitcoin ifrån?

När någon köper något med bitcoin hanteras det via ett decentraliserat nätverk av datorer som upprätthåller blockkedjan som kallas för noder. Varje enskild transaktion återspeglas i denna huvudbok och ny information läggs till på alla tidigare transaktioner i så kallade block. Denna process sker för att de ska fortsätta att vara korrekta representationer vid varje given tidpunkt. Det beror till stor del tack vare deras öppenhet som tillhandahålls av programvara med öppen källkod.

Hittills kan nästan vem som helst verifiera dess äkthet. Ingenting sker bakom stängda dörrar utan varje transaktion och verifiering är synligt för alla.

Vill du lära dig mer? Läs då vår artikel om DeFI genom att klicka här: Decentraliserad Finans (DeFi): 5 Olika Fördelar