etherscan

Etherscan: Komplett Guide [2022] Ξ

Etherscan är det bästa verktyget för att navigera runt bland all offentlig data som finns på Ethereum-nätverket. Det kan användas som en utforskare eller tjänst, vilket ger dig insikter i specifika transaktioner och vilka plånböcker som är kopplade till vissa adresser – så att man har bättre koll!

Summering av Etherscan

Officiell hemsidahttps://etherscan.io
SpråkEngelska + 4 språk
TjänsterPublik data från Ethereum-nätverket
KostnadKostnadsfritt

Vad är Etherscan?

Det är en sökmotor som gör det möjligt för användare att enkelt söka upp, bekräfta och validera transaktioner på Ethereum-blockkedjan.

Denna blockutforskare skapades av ett oberoende team av individer som brinner för vad decentraliserade informationssystem kan åstadkomma för samhället som helhet.

Eftersom att Ethereums blockkedja har en offentlig databas så kan deras tjänst enkelt indexera detta och göra all information offentlig på deras hemsida.

ethereum cryptocurrency coin 2021 08 26 23 03 01 utc
Bilden visar ett mynt med ETH.

Är Etherscan gratis?

Det är helt kostnadsfritt att använda deras tjänst. Grundarna till tjänsten har valt att hålla det reklamfritt, men om man vill bidra till dem så kan man donera.

I skrivande stund har de mottagit $104,334.93 i donationer. Det är tack vare denna tjänst som denna information publik. Du kan själv kolla upp detta genom att klicka här: https://etherscan.io/address/0x71c7656ec7ab88b098defb751b7401b5f6d8976f

Erbjuder Etherscan en digital plånbok?

Det är många som undrar om det är en plånbok för kryptovalutor, och det är de inte. Etherscan är istället en självständig Ethereum-baserad sökmotor för dess blockkedja. Den håller koll på aktiviteter inom blockkedjan och visar resultat, precis som en sökmotor gör.

Denna information används i sin tur av användare som kanske undrar om en transaktion faktiskt har gjorts. Man kan se summan på transaktionen och från vilken plånbok det har skickats ifrån. På så sätt kan man få en full översikt, och känna sig något lugnare när man gör transaktioner inom Ethereum-nätverket.

Man kan alltså spåra transaktioner från och till Ethereum-plånböcker, men då måste man också ange existerande plånboksadresser .

Så här använder man Etherscan

För att få information om en plånboksadress så går man först in på deras officiella hemsida, nämligen. Du kommer då in till en sida som ser ut så här:

Etherscan Steg 1
Bilden visar Etherscan.io första sida.

För att visa ett exempel så kan vi ta deras egna donations-adress och kolla upp den. Fyll i följande adress i fältet på startsidan och klicka på förstoringsglaset till höger om fältet.

0x71c7656ec7ab88b098defb751b7401b5f6d8976f

Etherscan Steg 2
Bilden visar hur man fyller i en Ethereum-adress i sökfältet på Etherscan.io

Nu har du en hel översikt över plånboksadressen. Du kan bland annat se hur mycket kryptovaluta som är mottaget och hur mycket som är skickat. Du kan även se vilka tokens som har hanterats på plånboksadressen samt diverse analysdetaljer via fliken ”Analytics”.

Etherscan Steg 3
Bilden visar en översikt över en plånboksadress på Ether.io

Extra funktioner

Man kan förutom att spåra transaktioner på Ethereum-nätverket även använda sig av följande funktioner:

  • Analysera gaspriser.
  • Estimera genomsnittlig blockstorlek.
  • Analysera länkar och smarta kontrakt mellan dAPPar.
  • Se visuella grafer.

Summering

Etherscan är världens ledande verktyg för allmän data ifrån Ethereum-nätverket. Det både förenklar och underlättar för användare att få en bättre överblick när det kommer till transaktioner. Verktygen är gratis och kräver inte att man registrerar sig, vilket gör det lätt för nya användare att lära sig mer.

Om du använder Ethereum eller Ether så är det här definitivt en hemsida att spara i sitt bokmärkes-fält!

Vanliga Frågor & Svar

Är Etherscan ETF?

Nej, de är ingen ETF och erbjuder heller inte börshandlade fonder. Detta är ett missförstånd sedan deras tjänst först släpptes år 2015.

Vad är Etherscan Rinkeby?

Det är ett testnet, dvs. en blockkedja som utvecklare kan testa saker på innan man släpper det fullständigt på det huvudsakliga nätverket. Rinkeby etablerades år 2017 och underhålls av utvecklare ifrån Geth.