Fantom Crypto: Allt Du Behöver Veta 2022
Fantom är ett spännande projekt som öppnat upp flera ögon runt om i världen. Man brukar säga att det är nästa generations plattform, där visionen är att vara mycket bättre än de nuvarande blockkedjor som existerar.
I det här inlägget får du reda på allt du behöver veta om Fantom och deras crypto FTM!
Sammanfattning av Fantom Crypto
Officiell hemsida | https://fantom.foundation |
Språk | Engelska |
Support | Dokumentation, Email |
Kryptovaluta | FTM Coin (TradingView) |
Vad är Fantom crypto?
Fantom är en decentraliserad plattform för smarta kontrakt som främst är skapad för dAppar, men även digitala tillgångar. Den är byggd på en öppen källkod och anses vara en stark konkurrent till Ethereum-nätverket. Tanken är att bibehålla en decentraliserad, skalbar och säker blockkedja. Man vill vara ett mycket billigare projekt som är mer skalbart än vad Ethereum 1.0 en gång var.

Projektet använder en konsensusalgoritm som säkerställer transaktioner i en blockkedja. Det som gör deras algoritm speciell är att den ökar säkerheten samtidigt som den optimerar prestanda. Man kallar algoritmen för ”Asynchronous Byzantine Fault Tolerant Proof-of-Stake”.
Fördelar- och nackdelar med Fantom
Fantom är ett riktigt stort projekt som försöker göra en bättre version av det första Ethereum-nätverket. Precis som allt annat finns det dock bra saker och mindre bra saker.
Fördelar
Nackdelar
FTM Coin
Deras projekt är knutet till en egen kryptovaluta som emellanåt haft riktigt bra värdeökning. Som högsta kurs har man fått $3.6896 för 1 Fantom (FTM), och i skrivande stund får man $1.1978 för 1 FTM. Man har stora förhoppningar om att den i framtiden ska öka i takt med att projektet expanderar.
Den totala tillgången kommer att vara 3.175 miljoner FTM. I skrivande stund existerar det 2.5 miljoner FTM.
Man har byggt FTM på tre olika protokoll:
- ERC-20: Så att den är kompatibel med Ethereum-nätverket.
- BEP-2: Så att den är kompatibel med ”Binance Chain”.
- Opera FTM: Så att den kan användas på deras huvudkedja ”Opera Chain”.
Värt att notera är att FTM som är byggt på ERC-20 enbart kan användas på Ethereums nätverk. Skulle man däremot råka skicka till deras BEP-2-nätverk så är den automatiskt växlad till rätt nätverk.
Här handlar man FTM
En lista över ställen man kan byta sig till kryptovalutan:
Vem ligger bakom Fantom Foundation?
Det är datavetaren Dr. Ahn Byung Ik från Sydkorea som skapade Fantom Foundation. Han är än idag utvecklare i projektet. Deras VD heter Michael Kong. Tillsammans har de sedan starten i slutet på 2018 lyckats växa projektet till en populära blockkedja på framkant för DeFi-transaktioner.
Utöver dessa två herrar så finns även följande med:
- Andre Conje – DeFi-arkitekt
- David Richardson – Direktör
- Barek Sekandari – Chef för regeringsrelationer
- Quan Nguyen – CTO
Slutord
Efter att de blivit stämplade som Ethereums konkurrenter så har deras projekt kickat igång starkt. De bidrar med en decentraliserad plattform för dAppar, smarta kontrakt och företagsapplikationer på en nivå man inte har sett förut. Vi ser som många andra en ljus framtid för projektet och hoppas även på att FTMs värde ska öka kraftigt igen.