fantom foundation

Fantom Crypto: Allt Du Behöver Veta 2022

Fantom är ett spännande projekt som öppnat upp flera ögon runt om i världen. Man brukar säga att det är nästa generations plattform, där visionen är att vara mycket bättre än de nuvarande blockkedjor som existerar.

I det här inlägget får du reda på allt du behöver veta om Fantom och deras crypto FTM!

Sammanfattning av Fantom Crypto

Officiell hemsidahttps://fantom.foundation
SpråkEngelska
SupportDokumentation, Email
KryptovalutaFTM Coin (TradingView)

Vad är Fantom crypto?

Fantom är en decentraliserad plattform för smarta kontrakt som främst är skapad för dAppar, men även digitala tillgångar. Den är byggd på en öppen källkod och anses vara en stark konkurrent till Ethereum-nätverket. Tanken är att bibehålla en decentraliserad, skalbar och säker blockkedja. Man vill vara ett mycket billigare projekt som är mer skalbart än vad Ethereum 1.0 en gång var.

fantom crypto
Bilden visar vad som ska beskriva en blockkedja samt ett överenskommet handslag mellan två människor.

Projektet använder en konsensusalgoritm som säkerställer transaktioner i en blockkedja. Det som gör deras algoritm speciell är att den ökar säkerheten samtidigt som den optimerar prestanda. Man kallar algoritmen för ”Asynchronous Byzantine Fault Tolerant Proof-of-Stake”.

Fördelar- och nackdelar med Fantom

Fantom är ett riktigt stort projekt som försöker göra en bättre version av det första Ethereum-nätverket. Precis som allt annat finns det dock bra saker och mindre bra saker.

Fördelar

 • Säkerheten: Tack vare att den är bygg med PoS (Proof-of-Stake), så säkerställer man att alla som skapar block faktiskt har tillräckligt med FTM själva. Ju fler FTM man har desto mer har man att säga till om i nätverket.
 • Spamskydd: Man har byggt ett skydd emot transaktionsspam genom att ta en liten avgift så fort man gör något i nätverket.
 • Staking: Man kan låna ut sina FTM och få belöningar för de. Man räknar med att cirka 70% av transaktionsavgiften distribueras ut mellan validatorer.
 • Gemensam rösträtt: Alla involverade får rösta, som i sin tur påverkar beslut.
 • Support för flera nätverk: Det finns även en token för ERC-20 och BEP-2.

Nackdelar

 • Man måste använda deras officiella plånbok ”PWA Wallet” om man använder deras ERC-20 token.
 • Det går bara att låna ut FTM mot belöningar på deras egna plattform. Det fungerar inte att göra de på t.ex Coinbase eller Binance.

FTM Coin

Deras projekt är knutet till en egen kryptovaluta som emellanåt haft riktigt bra värdeökning. Som högsta kurs har man fått $3.6896 för 1 Fantom (FTM), och i skrivande stund får man $1.1978 för 1 FTM. Man har stora förhoppningar om att den i framtiden ska öka i takt med att projektet expanderar.

Den totala tillgången kommer att vara 3.175 miljoner FTM. I skrivande stund existerar det 2.5 miljoner FTM.

Man har byggt FTM på tre olika protokoll:

 • ERC-20: Så att den är kompatibel med Ethereum-nätverket.
 • BEP-2: Så att den är kompatibel med ”Binance Chain”.
 • Opera FTM: Så att den kan användas på deras huvudkedja ”Opera Chain”.

Värt att notera är att FTM som är byggt på ERC-20 enbart kan användas på Ethereums nätverk. Skulle man däremot råka skicka till deras BEP-2-nätverk så är den automatiskt växlad till rätt nätverk.

Här handlar man FTM

En lista över ställen man kan byta sig till kryptovalutan:

Vem ligger bakom Fantom Foundation?

Det är datavetaren Dr. Ahn Byung Ik från Sydkorea som skapade Fantom Foundation. Han är än idag utvecklare i projektet. Deras VD heter Michael Kong. Tillsammans har de sedan starten i slutet på 2018 lyckats växa projektet till en populära blockkedja på framkant för DeFi-transaktioner.

Utöver dessa två herrar så finns även följande med:

 • Andre Conje – DeFi-arkitekt
 • David Richardson – Direktör
 • Barek Sekandari – Chef för regeringsrelationer
 • Quan Nguyen – CTO

Slutord

Efter att de blivit stämplade som Ethereums konkurrenter så har deras projekt kickat igång starkt. De bidrar med en decentraliserad plattform för dAppar, smarta kontrakt och företagsapplikationer på en nivå man inte har sett förut. Vi ser som många andra en ljus framtid för projektet och hoppas även på att FTMs värde ska öka kraftigt igen.