DeFi

Decentraliserad Finans (DeFi): 5 Olika Fördelar

DeFi

Med DeFi kommer många nya användbara sätt att använda finansiella tjänster på, men det är få som vet vad det faktiskt är. Det finns fördelar såväl som nackdelar med DeFi och ska man börja använda det så är de bra att man förstår vad man ger sig in på.

I den här artikeln får du användbar information om vad DeFi faktiskt är och vad det används till.

Vad Är DeFi För Något?

DeFi står för decentraliserad finansiering och är ett spännande nytt sätt att dra nytta av den finansiella tjänstesektorn inom kryptovalutor. Med DeFi kan du göra det mesta som banker erbjuder – tjäna ränta på dina pengar eller låna mot tillgångar som fastigheter, handla med derivat med andra handlare runt om i världen, köpa försäkringar från mäklare som skyddar båda sidor om något går fel . Det enda som inte finns med? Just det: Det finns inga tredje parter inblandade så det kan vara svårt för tillsynsmyndigheter att ha kontroll.

En bra video som förklarar DeFi.

Varför Är DeFi Viktigt?

Till skillnad från Wall Street, som förlitar sig på kraftfulla maskiner och dyra omkostnader för att tjäna pengar åt sig själva, utgår DeFi från Bitcoins grundprincip – digitala pengar. Genom att utvidga denna idé skapas en hel alternativ verklighet där vem som helst kan vara en del av en investerare/handlare utan alla de kostnader som är förknippade med detta. Detta har en otrolig potential att öppna upp fria marknadsplatser som är tillgängliga för alla med internetuppkoppling!

Fördelar Med DeFi

 1. Det är öppet för alla. Man behöver inte vänta på att någon instans ska godkänna dig eller dylikt. För att komma igång så öppnar man helt enkelt en plånbok.
 2. Man kan använda alias. Det krävs ingen registrering med sitt fullständiga namn, epostadress eller telefonnummer. Det fungerar lika bra ändå.
 3. Det är väldigt flexibelt. Man kan flytta sina tillgångar när som helst, utan att vänta på tillåtelse från någon instans. Det gör också att transaktionerna går snabbare än vanligtvis och att man betalar lägre i avgifter (eftersom det inte kräver någon mänsklig support).
 4. Allt uppdateras fortlöpande. Ny data som kurspriser och räntor uppdateras blixtsnabbt, till skillnad från traditionella datacenter.
 5. Transaktionerna är väldigt transparenta. Eftersom att det är byggt med blockkedjeteknik så innebär det också att allt är synligt för allmänheten. Det är väldigt sällsynt annars då privata företag gärna döljer sånt.

Nackdelar med DeFi

 • Det kan bli dyrt att handla på Ethereums blockkedja eftersom bland annat gasavgifter ibland blir svindyrt.
 • Din investering kan få känna på hög volatilitet eftersom att tekniken är relativt ny och apparna är avancerade, i en marknad där det händer massor.
 • Du behöver hålla koll på hur mycket du själv ska rapportera till skatteverket, beroende på vilken region där bor i.

Hur Fungerar DeFi?

Konceptet decentraliserad finansiering har fått ett uppsving under de senaste åren. Med det kan användare skicka pengar över gränserna utan att förlita sig på en tredje part som banker och kreditkortsföretag för att bearbeta transaktioner eller lagra pengar åt dig. Det innebär i sin tur att du slipper höga räntor!

Det som uppskattas mest av att man slipper avgifter som är förknippade med traditionella finansiella system. Man erbjuder endast billiga insättningar/uttag via mjukvaruappar som körs på själva Ethereums blockkedjeteknik.

Så Här Används DeFi Idag

 • Handel med kryptovalutor: Man gör peer-to-peer transaktioner med sina digitala tillgångar. Det fungerar som när man köper- och säljer aktier förutom att det inte är en mäklare i mitten.
 • Utlåning av pengar: Man lånar ut kryptovalutor till användare och tjänar ränta och belöningar kontinuerligt. Vanligtvis tjänar man detta månatligt, men inte med DeFi.
 • Låna pengar: Man lånar pengar i form av kryptovalutor direkt från användare uppkopplade till nätverket. Det inkluderar även vissa typer av snabblån som normalt sätt inte erbjuds.
 • Handel med derivat: Man gör långsiktiga och kortsiktiga trades på vissa tillgångar. Det är en variant på options- och terminshandel.
 • Spara pengar: Man sparar sina kryptovalutor i sparkonton där man får tillbaka bra ränta, som man normalt sett inte skulle få via en traditionell bank.

Vill du lära dig mer? Vi har skrivit en artikel om Bitcoin-trading som heter Guide: Så Här Fungerar Bitcoin-Trading