MetaMask

MetaMask: Fullständig Guide 2022

Med MetaMask får du blockkedjans fulla potential utan att lämna din webbläsare! Det är nämligen ett tillägg som gör detta möjligt genom att sömlöst integreras i webbläsare som Chrome och Firefox. Det fungerar som ett ytterligare lager mellan dig själv och Ethereums decentraliserade applikationer (DAPPs). På så sätt behöver inte DAPP-skapare oroa sig för irriterande säkerhetsåtgärder, och kan på så sätt hålla användarna säkra från hackare.

En kort sammanfattning:

  • MetaMask är en plugin som gör att du kan interagera med Ethereum-blockkedjan – direkt i din webbläsare!
  • Användare kan hålla både ERC-20 och Ether i sin plånbok.
  • Man kan också interagera med andra dAPPar direkt ifrån MetaMask.

När populära dAPPar släppts till Etherem så har det ibland blivit så populärt att nätverket har kraschat. Trots detta så är dAPPar väldigt svårt att använda. Det är just därför detta finns, då de hoppas på att kunna ändra detta!

Så, vad är MetaMask?

Det är först och främst ett plugin som användare kan installera i sina webbläsare för att fungera som en Ethereum-plånbok. Användarna kan lagra Ether och andra ERC-20 tokens. Man kan göra transaktioner var som helst med vilken enhet som helst!

Möjligheten att spendera dina mynt i spel, satsa tokens för speltillämpningar och handla dem på en decentraliserad börs är det som gör Ethereum till en så pass attraktiv plattform. Den ger inte bara tillgång till denna framväxande värld av DeFi utan även till företag som erbjuder finansiella produkter som är skräddarsydda för kryptoentusiaster!

Vem använder MetaMask?

Om man vill förenkla sin användning av DAPPs samtidigt som man vill hålla vissa tokens som Ether, så är detta ett bra alternativ. Under 2017 var det mer än 1.3 miljoner transaktioner på Ethereum-nätverket, så det finns definitivt ett intresse.

Hur använder man MetaMask?

Om man har använt en Ethereum-plånbok eller DAPP förut så kommer man inte ha några problem att använda MetaMask. Det är ganska så enkelt.

Här nedan kommer steg-för-steg instruktioner om hur man kommer igång.

Så här installerar man MetaMask

Först och främst behöver du ladda ned och installera MetaMask. Du kan då besöka deras hemsida genom att klicka här. Om du redan nu vet att du ska använda det på Firefox så kan du klicka här, men om det gäller Google Chrome så kan du istället klicka här.

Så fort du har installerat de så kommer du att se en välkomstbild.

MetaMask
Bilden visar MetaMask välkomstbild.

Klicka på knappen så kommer du vidare till sektionen där du skapar en plånbok. Du klickar därför på ”Create a Wallet” för att skapa din plånbok.

MetaMask skapa planbok
Bilden visar rutan där man skapar sin plånbok.

MetaMask kommer sedan att fråga dig om de kan förbättra deras plugin. Klicka på ”Nej tack” om detta inte intresserar dig, annars samtycker du och låter dem utföra sin magi!

MetaMask forbattra eller inte
Bilden visar texten där man frågar om man vill hjälpa till att förbättra MetaMask.

Vid nästa steg så ska man välja ett lösenord. Se till att det är minst 8 tecken långt och innehåller både stora bokstäver, siffror och minst en symbol. Du bör också blanda de olika typerna av tecken som används för att man inte ska kunna hitta några mönster i det du matar in!

MetaMask skapa losenord
Bilden visar rutan där man skapar sitt lösenord.

Genom att klicka på ”Create” som betyder skapa på Engelska, så godkänner du användarvillkoren och samtycker till att detta avtal tillämpas på ditt konto.

MetaMask kommer att skapa 12 ord som du ska spara ned. Dessa 12 ord kan du återställa din MetaMask med ifall din enhet skulle gå sönder. Detta är samma ordning som den visades på skärmen, så håll den nedskriven och förvara den säkert! Om någon har tillgång till det som skrivs här kan de återskapa din MetaMask så håll de för dig själv. Dela den aldrig med någon annan!

Så fort du är klar så klickar du på nästa, och bekräftar dina 12 ord manuellt.

MetaMask bekrafta ord
Bilden visar rutan där man bekräftar sina 12 ord.

Du är nu redo att logga in med MetaMask! Klicka på ”All done” på den här sista sidan, så loggas ditt konto in automatiskt. Om du någonsin blir bortkopplad från webbläsaren av någon anledning är det bara att klicka på ikonen uppe i högra hörnet. Det ger dig tillgången tillbaka till allting snabbt utan att behöva skriva in något på nytt.

MetaMask Kontosida

Hur man skickar och tar emot med MetaMask

När du har MetaMask öppet så hittar du tre stycken knappar, nämligen ”Buy”, ”Send” och ”Swap”. Dessa knappar indikerar vad man kan göra, så vill du t.ex skicka ifrån sin MetaMask så klickar du bara på knappen ”Send”. Väl där väljer du vilken tillgång, hur mycket du vill skicka samt hur mycket du är villig att betala i avgift. Klicka sedan på ”Next” och fyll i den adress du vill skicka till.

När du vill ta emot något till din MetaMask så kopierar du adressen under ”Account 1” som du ser i bilden ovan. I det här fallet börjar adressen på ”0xAB3” men kan se annorlunda ut i ditt fall.

Vill du istället läsa en post om Bitcoin-robotar? Klicka dig då in på Bästa Bitcoin-Robot 2022: Så Här Fungerar Det!