pancakeswap

Pancakeswap 🍰 [Guide 2022]

Vad Àr en DEX

Pancakeswap & DEX Àr en ny typ av exchange som blev populÀra under 2020/2021 den fungerar utan mellanhÀnder och drivs genom sÄkallade Smarta kontrakt (Smart contracts). Ett smart contract gör att du kan lÀsa all kod som ligger pÄ blockkedjan sÄ att ingen kan Àndra koden i efterhand. Att en DEX Àr byggd pÄ smart contract gör det dÀrför extremt sÀkert för dig som anvÀndare att anvÀnda den. Programmerare har redan gÄtt igenom all kod och verifierat att allt stÀmmer. NÄgra av dessa byrÄer Àr bland annat Certik & Slowmist.

En DEX fÄr likviditet frÄn sina anvÀndare, stora som smÄ och har olika typer av tokens som kanske inte har tillrÀckligt med likviditet Ànnu för att listas pÄ dem stora börserna sÄ som binance eller Coinbase.
Det betyder inte att projektet behöver vara mindre seriöst för att det har mindre funding utan flera av projekten kan vara vÀldigt ambitiösa och seriösa. Man skall dock höja ett varningens finger för att investera nÄgot i en DEX om man inte Àr beredd att förlora kapitalet, det Àr riskkapital.

Listning av token pÄ en DEX

NÀr du listar en token pÄ en DEX mÄste du tillföra flera miljoner i likviditet för att det skall finnas initiell likviditet i token sÄ att den inte gÄr till noll. Ditt kapital dividerat pÄ antal tokens blir tokens vÀrde och sen Àr det upp till marknaden att antingen tro pÄ projektet eller inte och dÄ gÄr priset upp eller ner.

Vilka ligger bakom denna DEX

FrÄgan Àr lika banal som den Àr komplex, i den decentraliserade vÀrlden ligger ingen bakom ett projekt. NÀr du vÀl skapat ett smart contrat pÄ blockkedjan kan du inte Àndra detta smart contract sÄvida det inte Àr skapat via proxy men det Àr en annan historia.
Ett projekt behöver alltsÄ inte ha Àgare utan enbart programmerare och ett community.

Hur loggar jag in?

För att logga in krÀvs inget anvÀndarnamn eller lösenord det du dÀremot behöver Àr en wallet address, denna DEX Àr byggd pÄ Binance Smart chain och dÀrför anvÀnds i grunden Smart chain. Detta Àr unikt för en DEX dÄ det Àr den enda stora Decentraliserade exchangen byggd i Binance ekosystem. Fördelen med det Àr att det Àr backat av Binance men samtidigt Àr det Àven centraliserat genom att det Àr byggt pÄ just binance Smart chain, vad hÀnder om binance försvinner?

Logga in pÄ börsen

Screenshot 29
Logga in med din web3 wallet.

För att logga in behöver du ladda ner Metamask eller en annan web3 wallet du klickar pÄ anslut plÄnbok.

NÀr du ansluter metamask fÄr du klicka pÄ godkÀnn ett antal gÄnger det kan Àven hÀnda att du per automatisk har den instÀlld pÄ Ethereums blockkedja och dÄ mÄste du byta över till Binance Smart chain, Metamask sköter detta Ät dig automatiskt bara klicka pÄ godkÀnn.

Vi Àr nu anslutna till exchangen och den decentraliserade börsen. Nu kan vi föra över pengar till vÄr metamask, notera att nÀr du för över till din metamask sÄ mÄste detta göras i BNB eller en kryptovaluta som Àr byggd pÄ Binance Smart chain. För du över Ethereum till din Metamask kommer detta hamna i fel blockkedja och du kan förlora ditt kapital om du för över det till fel blockkedja. Var dÀrför vÀldigt noggrann med vilken adress du för över dina tokens till dÄ du har tvÄ blockkedjor pÄ din metamask. Se bild nedan som beskriver hur din Metamask delar upp olika blockkedjor.

Vi för över BNB till Metamask

För att investera behöver vi tokens att investera vi kommer vÀlja BNB för att den automatisk konverteras till Smartchain nÀr vi skickar den frÄn Binance.

Hur investerar jag?

Nu nÀr vi har vÄra BNB i vÄr Metamask och vÄr Metamask Àr kopplad till Exchagen som ni kan sÄ pÄ ovanstÄende bild har vi nu ett saldo som kan investeras i olika typer av investeringsmodeller den mest populÀra och sÀkra investeringsmodellen Àr Auto Cake Syrup Pool. Denna compoundar din investering automatisk varje gÄng en ny cake utvinns detta ger dig rÀnta pÄ rÀntapÄslag pÄ din investering. Om du vÀljer en annan investering kommer detta att skickas till din Metamask wallet automatiskt och du mÄste Äterinvestera manuellt.

Cake Àr denna börsens egna token och dem flesta rewards sker i cake, avkastningen per Är i enlighet med smart contractet Àr till dagens datum ca 60% i avkastning vilket fÄr anses vara fantastiskt Àven om det Àr hög risk. Jag har dock bara gÄtt in med 10EUR sÄ jag tar ingen högre risk, jag kanske kan köpa en macka pÄ pressbyrÄn om inte inflationen hinner före för min vinst.

Hur mycket kan jag tjÀna pÄ ett Är?

Avkastningen historiskt sett nÀr detta lanserade lÄg pÄ över 300% men nÀr nytt kapital flödar in blir det fler som skall dela pÄ kakan och dÀrför sÀnks avkastningen. VÀrdet pÄ Cake token har dalat och stÄr idag i ca 8-9USD vilken Àr en vÀrdeminskning pÄ över 80%.
Det skall dock ta i beaktning att Bitcoin Bullrun Àr över sedan halvÄret efter halveringen och altcoin season Àr över ocksÄ. Det Àr med andra ord perfekt lÀge för att köpa dÄ vi vÄr det till 80% rabatterat pris. Vi kommer hÄlla alla vÄra Cake tokens pÄ en tidshorisont pÄ 3 Är tills nÀsta altcoin season dÄ jag skall köpa min macka pÄ pressbyrÄn.

Tillbaka till Àmnet.

Vad Àr Syrup pools

Sirapspoolen eller Syrup pool som det heter pĂ„ engelska Ă€r ett nytt sĂ€tt att staka och investera pengar. Du ger likviditet till tokens handels pĂ„ marknaden, en sĂ„kallad market making funktion som Ă€r helt automatisk. Du bidrar alltsĂ„ med kapital för att priset inte skall pressas ner och av den anledningen fĂ„r du betalt frĂ„n avgiften för varje transaktion som sker i token ”Cake”.

Vi gör vÄr första investering

Nu nÀr vi skall investera gÄr vi till menyn och klickar pÄ pooler.

VĂ€l inne i Syrup Pools sektionen ser vi ett större urval av tokens som vi kan bidra med likviditet till, vi vĂ€ljer som ovan sagt ”AUTO CAKE”.

VÀl inne i syrup poolen klickar vi pÄ aktivera men vi har ju inga cake att investera?
Vi mÄste nu Swappa vÄra BNB till Cake för att investera.

Dags att investera vÄra Cake

Nu nÀr vi kommit sÄhÀr lÄngt kan vi ju slÄ oss lite för bröstet att vi nu Àr riktiga Kakmonster och experter pÄ DEFI, vad bra du tillhör just nu en promille av befolkningen som kan avnjuta en rÀnta 60 gÄnger bÀttre Àn banken. Efter alla smÄavgifter pÄ mina 10 USD har jag ca 6.07 USD kvar, bli dock inte avskrÀckt för att jag förlorar 40% i transaktionsavgifter men dessa 10 USD fördes enbart över för denna guiden. En normal summa hade varit 10 000 SEK att investera och dÄ hade det fortfarande kostat dig runt 40kr.

Nu kan vi se exakt hur mycket vi tjÀnar i realtid i samtliga av vÄra investeringar i syrup pools hos pancakeswap. Vi pÄ BTCSEK hoppas att vÄrt extremt pÄkostade inlÀgg kommer till nytta för gemene man.