polkadot

Polkadot: Komplett Guide [2022] 📗

Polkadot Àr en blockkedjeplattform som gör det möjligt att utföra underkedjor pÄ ett effektivt sÀtt. Den har pÄ senare Är fÄtt en hel del uppmÀrksamhet. I denna kompletta vÀgledning som Àr vÀldigt övergripande och nÄgot avancerad, fÄr du veta allt du behöver!

Med sitt löfte att revolutionera blockkedjetekniken har de snabbt blivit en av de mest populÀra och ambitiösa blockkedjeplattformen som finns. De nÄdde marknaden för nÀstan exakt tvÄ Är sedan och Àr ett av de projekt som har haft högst utveckling. LÀs vidare för att lÀra dig mer om anvÀndningsomrÄdet och vad det egentligen Àr för nÄgot.

Summering av Polkadot

polkadot
BIlden visar Polkadot logotyp.
Officiell hemsidahttps://polkadot.network
SprÄkEngelska + 6 olika sprÄk
ProdukterNĂ€tverksprotokoll
MarknadsvÀrde$24.57B
AnvÀndningsomrÄdeSammankopplar blockkedjor

Vad Àr Polkadot?

Det Àr en blockkedjeplattform dÀr syftet Àr att bygga system av sammankopplade blockkedjor. MÄlsÀttningen Àr att sÀtta grunden för den decentraliserade webben med deras unika algoritm.

Algoritmen heter GRANDPA (GHOST-based Recursive ANcestor Deriving Prefix Agreement) och Àr skapad för att urskilja det slutgiltiga resultatet frÄn produktionen av blocken i blockkedjan. Det resulterar i sin tur möjligheten med omedelbara bekrÀftelser och skapar ett motstÄnd mot att kryptovalutor delar pÄ sig (sÄ kallade forks).

Produktionen av blocken Ă€r dikterade av en algoritm som kallas för BABE (Blind Assignment for Blockchain Extension). Prioritetsordningen hos Polkadot Ă€r dĂ„ alltsĂ„ att BABE dikterar blockproduktionen medan GRANDPA avslutar den och ”Nominated Proof of Stake” vĂ€ljer vilka validatorer som ska noteras i blockkedjan.

Den plattform som Polkadot anvĂ€nder sig av gör skapandet av nya kedjor vĂ€ldigt enkel med nĂ„got som kallas för ”parachains”. Om det redan finns existerande kedjor sĂ„ kan man koppla ihop de med Polkadots ekosystem med hjĂ€lp av blockkedjebroar.

SÄ hÀr fungerar Polkadot Relay Chain

Den primÀra kedjan för nÀtverket kallas för relay chain. Kedjan Àr ansvarig för sÀkerheten, samförstÄndet och kompatibiliteten. Genom att delegera individuella transaktioner via parachains, sÄ kan nÀtverket processera tusentals transaktioner pÄ en och samma gÄng.

Parachains och Parathreads

Parachains Àr en sjÀlvstÀndig underkedja till nÀtverket. De Àr fullt anpassningsbara och kan justeras efter specifika anvÀndningsomrÄden. Dessa har Àven sin egna token.

För att sĂ€kra en parachain behöver laget vinna en auktion eller fĂ„ ett förslag godkĂ€nt. Man kan ocksĂ„ komma in med mindre arbete om man anvĂ€nder nĂ„got som kallas för ”parathread”.

Skillnaden mellan parachain och parathread Àr att de fortsÀttningsvis inte behöver vara uppkopplade till nÀtverket. Varje block kommer med en avgift, och det kan vara bekvÀmt för kedjor som inte behöver produceras sÀrskilt ofta.

polkadot blockkedja
Bilden visar strukturen pÄ en blockkedja.

Broar till andra blockkedjor

Med broar sÄ kopplar man redan existerande blockkedjor till Poladots nÀtverk. Man hÄller för tillfÀllet pÄ att koppla ihop Bitcoin, Ethereum och EOS.

Broar kan göra sÄ att kedjor kommunicerar med varandra genom en alternativ version av en tillgÄng eller genom att översÀtta data inom ett visst protokoll. Ett exempel Àr PolkaBTC som utfÀrdar Bitcoin-backad tillgÄng och gÄr via en bro genom ChainX.

Vad Àr DOT?

För att möjliggöra decentraliserad styrning, kompatibilitet och staking sÄ har man skapat en token vid namn DOT. Man anvÀnder denna token i samförstÄnd med nÀtverket.

DOT har tvÄ viktiga anvÀndningsomrÄden. Den möjliggör först och frÀmst för innehavare att pÄverka protokollets framtid. Man anvÀnder ocksÄ denna token för staking, och Àr det sÀttet som man verifierar och utfÀrdar nya transaktioner i Polkadots nÀtverk.

bitcointrader
  • Europeisk robothandel
  • 4 Ă„rs trackrecord
  • LĂ„gt insĂ€ttningskrav
  • Snabba uttag
  • Flera plattformar

Vanliga FrĂ„gor & Svar – Polkadot

Vad Àr Polkadot kurs?

I skrivande stund den 9 april, 2022 kl 22:57, sÄ Àr en Polkadot (DOT) vÀrd 19.412 USD. Man fÄr 17.887 EUR för 1 DOT.

Vem skapade Polkadot?

Polkadots utvecklar Àr bland annat Gavin Wood, som Àven medverkade i skapandet av Ethereum. Det lanserades 26 Maj, 2020.

Hur ser Polkadot-strukturen ut?

Man har en huvudblockkedja som kallas för ”Relay chain” och ett flertal parallella kedjor som kallas för ”parachains”. Det finns Ă€ven sammankopplade lager som kallas för broar som möjliggör överföring av data mellan olika blockkedjor.