Safello

Safello Omdöme 2022: Läs Detta Innan Du Investerar 🤫

Kryptovalutor tar fart i Sverige, och mycket beror till stor del på Svenska kryptobörser som Safello. Det har i sin tur bidragit till att det är extra viktigt att vara försiktig när du väljer vilken växlare eller kryptobörs du ska använda. Att välja fel kan kosta tusentals kronor, dels på grund av dolda avgifter men också på grund utav bedrägligt betéende. För många får inte tillbaka sina pengar på grund av Svenska kryptobörser där man utför extrema metoder som ibland kan uppfattas kriminella.

I den här artikeln granskar vi Safello och tar fram det som är bra och det som är dåligt med denna Svenska kryptobörs!

Sammanfattning – Safello

Officiell hemsidahttps://safello.com/sv/
SpråkSvenska + Engelska
KryptovalutorBitcoin, Ethereum, Chainlink, Polkadot, Polygon
MobilappJa


Vilka Är Safello Group AB?

Bolaget registrerades 2012 i Stockholm och i det officiella bolagsregistret står Frank Eduard Schuil som VD samt styrelseledamot. Han är en holländsk entreprenör som bor i Sverige. Utöver honom så sitter de 6 stycken andra i styrelsen. Vi listar alla inblandade här nedanför:

 • Jacobsson, Jacob – Styrelseledamot, Ordförande
 • Pedersen, Knut Arill – Styrelseledamot
 • Ploom, Christina Birgitta – Styrelseledamot
 • Alavi, Sepehr – Styrelseledamot
 • Lorenzen, Johan – Styrelseledamot

Safello Group AB blev börsnoterat år 2021 på First North, då de gjort en nyemission på 11 miljoner kronor. Bolaget har efter detta köpt upp företag som Rational Money AB samt rekryterat nya personer till deras ledning.


Köpa krypto hos Safello

Syftet med Safello är att man som svensk ska kunna handla kryptovalutor, snabbt smidigt och enkelt. De erbjuder handel med BankID och Swish, vilket är bekvämt för den som har ett svenskt bankkonto.

Så här handlar man på deras plattform

 1. Logga in på ditt konto med BankID. De hämtar alla dina uppgifter automatiskt. Klicka på ”Buy” uppe i vänstra menyn.
 1. Välj vilken kryptovaluta du vill köpa. Fyll sedan i hur mycket du vill köpa för och välj betalmetod. När det är klart fyller du i ditt telefonnummer och klickar på den gröna knappen.
 1. Bekräfta sedan din order och invänta din krypotvaluta!


Så här fungerar deras avgifter

Precis som många andra kryptobörser så tar Safello en avgift varje gång du handlar. Det kan tyckas snålt, men det är så företagsmodellen ser ut. Det är alltså så dem tjänar större delen av sina pengar, genom att ta sälja kryptovalutor mot en extra avgift.

När vi skulle testa att göra ett köp på 1000 kronor så ser vi ett meddelande där det står att de tar en avgift på 5%. Det innebär alltså att vi betalar 50 kronor extra för varje tusenlapp vi betalar. Om vi skulle ha köpt Bitcoins för 10.000 kronor, så hade vi alltså fått betala hela 500 kronor i avgift.

Safello allabolag

Eftersom att det är ett registrerat bolag så finns även Safello med på Allabolag.se. Där kan du bland annat få en full bolagsöversikt med nyckeltal, information samt kontaktuppgifter. Du kan också se över deras omsättning och hitta andra företag som liknar deras bolag.

Under deras bolagssida så kan man även hitta intressant information som hur mycket löner och utdelning som plockas ut till styrelsen. Dessa uppgifter är nödvändiga för att säkerställa att det inte sker någon bedräglig aktivitet. I Safellos fall ser det helt okej ut, trots att deras resultaträkning lyser röda siffror.

Om du vill besöka deras bolagssida så kan du klicka här:

Safello Group AB (Länken öppnas i ett nytt fönster)


Bästa sidan att köpa kryptovaluta på

Det finns en del som påstår att Safello är den bästa sidan att köpa krypto på. Om man som köpare vill ha det absolut billigaste alternativet så bör man istället kolla vidare. Det är nämligen så att man aldrig kommer att hitta de billigaste alternativet via en kryptobörs.

Anledningen till att en kryptobörs inte är billigast beror på att företagsmodellen är utformad för att tjäna pengar på folkets okunnighet. Man sätter en avgift på t.ex 5% på varje transaktion (som i Safellos fall) och marknadsför det som lågt. De som folk inte tänker på är att man istället via en handelsplattform kan komma ner i 0% transaktionsavgift, genom att själv kan lägga köporder på valfri kurs, samtidigt som man justerar avgifterna själv.

Om man är ny inom kryptohandel så kan man istället använda sig av en automatisk handlare. Det bästa tipset vi kan ge just nu är att du använder någon av våra rekommenderade system.

Sälja krypto hos Safello

Förutom att köpa kryptovalutor så kan man även sälja dem via deras plattform. Dessvärre så tar de, precis som när man köper hos dem även här ut en avgift som är ganska hög. De vill ha 5% av dina pengar för att köpa din krypto. Det innebär att om du vill sälja för 10.000 kronor så får du bara 9500 kronor tillbaka. Inte nog med att de tar en dyr avgift, det tar även två dagar innan du får dina pengar.

Inom världen av kryptovalutor så är två dagar en evighet. Det hinner att hända otroligt mycket med kurspriser, eftersom att det är så pass volatilt som det är. Om man då är ute efter att köpa- och sälja regelbundet så är det inte en bra affär, eftersom en större del av dina pengar kommer att gå åt till avgifter.

Hur tjänar Safello pengar?

Utöver deras direkta avgifter så tjänar dem pengar på återkommande kunder. De erbjuder nämligen en autogiro-funktion som kallas för ”Save Monthly” och innebär helt enkelt att kunder automatiskt kan spara i kryptovalutor månatligt.

För att ta reda på hur mycket Safello tjänar så kan vi göra ett realistiskt exempel.

 1. De har totalt 10.000 kunder.
 2. Varje kund sätter in 5000
 3. kronor varje månad.
 4. För varje 5000 kronor en kund sätter in, tjänar Safello 250 kronor.
 5. 10.000 gånger 250 kronor är 2.500.000 kronor. Varje månad.

Det innebär alltså att de kan tjäna miljonbelopp på summor som Svenskar faktiskt investerar i kryptovalutor månadsvis. Detta är dessutom enbart när folk återköper via deras handelsplattform. Då har vi inte ens räknat med vad de även tjänar när folk säljer sina krypotillgångar via dem.

Är Safello Säkert?

Vi har testat att att båda köpa- och sälja krypto via deras handelsplattform och det fungerade smidigt. Det är tack vare deras alternativ till BankID och Swish som gör att man kan känna sig extra trygg. Risken att bli utsatt för bedrägeri hos dem är därför minimal, och inget man behöver oroa sig för i stora drag.

Safello Wallet

De kallar sin egen förvaring där dem förvarar kunders kryptovalutor för Safello Wallet. Tyvärr är det inga speciella funktioner eller något som sticker ut jämfört med andra, digitala plånböcker för krypto. Man kan istället kalla det för en inloggning, eftersom att det bara handlar om deras BankID-funktion. På deras webbsida beskriver de dock sin plånbok som följande:

 • Den skapas automatiskt
 • Enkel och säker inloggning (BankID)
 • Överblick över sina tillgångar
 • ”Går inte att tappa bort”

Tyvärr så saknar deras plånbok viktiga funktioner som övriga plånböcker ofta har. Man har t.ex inte full kontroll över sina kryptovalutor eftersom att man alltid måste vänta på godkännande från Safello support innan man gör nånting. Man kan heller inte välja vilka adresser man vill använda sig av, utan är bunden till en och samma.

Hur säkra är mina kryptovalutor hos Safello

När det kommer till förvaring av krypto så är det mindre säkert hos dem, och det beror på att man som kund inte blir erbjuden sina privata nycklar. Det innebär att om Safello skulle bli hackat eller förlora åtkomsten till sina egna plånböcker, så förlorar även kunden i sin tur allt sitt kapital.

På grund utav detta så rekommenderar vi ingen hålla sina kryptovalutor på deras plattform en längre period, utan man bör istället föra över dem till t.ex Electrum Wallet eller Exodus Wallet. Via dessa plånböcker äger man sina nycklar, och kan själv återställa dem ifall man förlorar åtkomst.

Kan man handla anonymt?

Företaget är registrerat vid Finansinspektionen, som är en myndighet som håller koll på finansiella tjänster i Sverige. Eftersom att BankID verifierar alla dina transaktioner och att det sker via svenska banker så är det därför inte särskilt anonymt. Företaget tar emot alla dina uppgifter så fort du loggar in. Det är därför inte möjligt att handla med andra uppgifter än dina egna.

Det enda sättet man kan handla anonymt är ifall någon handlar kryptovalutor åt dig. Då skulle det praktiskt sätt betyda att någon bekant till dig handlar via dem och sedan skickar till din egna kryptoplånbok. Det här är däremot ingen laglig handling eller något vi rekommenderar.

Sammanfattning

Vi förstår att många väljer att använda Safello tack vare dess smidighet, men rent ekonomiskt så är det ingen vinstaffär. Faktum är att det finns många andra alternativ som i det fallet är mycket bättre att använda, som också är smidigt. Det kommer ofta ned till att man som svensk är bekväm och det är fullt förståerligt, men fortsätter man att blunda för dyra avgifter så kommer man till slut att bli ruinerad.

Vi ger Safello 4/10 stjärnor i betyg!

Är Safello bra?

Det finns delade åsikter om Safello som företag, men många är överens om att deras tjänst fungerar bra. Det finns däremot dåliga egenskaper, då det bland annat enbart erbjuder BankID och Swish som betalsätt. Deras avgifter är också dyra (5% för varje köp- och sälj).

Är Safello bluff?

Nej, det är ett existerande aktiebolag som går under namnet Safello Group AB. De erbjuder bland annat en finansiell tjänst där man kan köpa och sälja kryptovalutor.

Vad tycker folk om Safello på Flashback?

Safello har dåligt omdöme på forumet Flashback.org. Det är bland annat klagomål om konton som blivit avstängda för att Safello påstår att krypto blivit skickat till darknet. Man kan i skrivande stund inte hitta någon positiv flashback-tråd om dem.

Hur kontaktar man Safello?

Safello kundtjänst finns i form av supportcenter och email-support. För att komma i kontakt med dem måste man först logga in på sitt konto. Om man inte har ett konto så kan man maila support@safello.com.