vad är nft

Vad Är NFT? En Komplett Översikt ✔️ [2022]

NFT löser egentligen mycket av den problematik som kreatörer på internet har idag men vad är NFT?. Sedan internet kom till så har egentligen allt som går att kopieras blivit kopierat på ett eller annat sätt. Det innebär att om en kreatör skapat något digitalt så har man trots copyright-lagar ändå kunnat kopiera det ursprungliga materialet. Visst vore det fantastiskt om det fanns en lösning för detta? Tack vare NFTs så finns det de idag!

I det här inlägget går vi igenom vad NFT är, vad det står för, varför man handlar med de och varför man använder det!

Förkortningen NFT står för ”Non-Fungible Token” och anses vara framtiden för digital konst. Det har den senaste tiden tagit världen med storm, tack vare dess lösningar.

Precis som alla tänkte att Bitcoin var svaret för digitala valutor, så säger man att NFT är svaret för digitala samlingar. Man kan idag se många kreatörer som har gjort NFT-försäljningar på enorma belopp.

Sammanfattning

 • NFT är en digital tillgång som representerar samlingar av konst, musik och spel. De är byggda på blockkedjeteknik och den första NFTn var baserad på Ethereum-nätverket.
 • Varje NFT är unik och kan inte kopieras eller dupliceras.
 • Man kan handla med NFTs på de flesta decentraliserade kryptobörser.

Så här kan man köpa NFT

Det är många som i dagsläget vill handla dessa digitala tillgångar, men för en nybörjare är det lättare sagt än gjort. Vissa kryptovalutor kan man bara handla på decentraliserade kryptobörser (DEX). Här nedan beskriver vi hur man gör för att handla via Binance – steg för steg:

 1. Skapa ett Binance-konto (Klicka här för att registrera dig)
 1. Köp krypto eller sätt in krypto på ditt konto. Det måste vara BNB, BUSD eller ETH.
 1. Klicka uppe i menyn på Non fungible token. Om du använder mobil klickar du på ikonen ”Mer” och sedan ”Binance NFT”.
 1. Klicka på marknadsplats uppe i högre hörnet.

Nu är det bara att välja och vraka! Tack vare Binance marknadsplats kan du hitta en mängd olika NFTs skapade av olika kreatörer. Alla har sin stil, och du kan ofta hitta något som passar dig.

Om man är intresserad av handel med kryptovalutor och generellt intresserad av konst så brukar man uppskatta NFTs. Just nu frågar sig många i Sverige: ”Vad är nft-konst?”. Svaret är följande:

 • Digitalt innehåll: Många som har tjänat pengar på NFTs den sista tiden har gjort det med sitt digitala innehåll. Många kreatörer som tidigare inte gjorde så mycket pengar har nu haft möjligheten att göra riktigt bra med pengar på sin digitala konst. Tack vare att kreatörer nu äger sitt digitala innehåll så kan man hämta hem större procent än vad man gör annars på sin konst via en nft marketplace.
 • Spelartiklar: Många spelutvecklare har fått upp ögonen för Non fungible token konst. Det beror på att man nu kan göra objekt till spel unika, så att spelaren kan sälja det vidare till andra spelare när man är klar. På så sätt skapas en helt ny ekonomi i spelvärlden.
 • Domännamn: Tack vare olika typer av non fungible token så kan man få lättare namn att komma ihåg till sin webbplats. Det fungerar på så sätt att man istället för en IP-adress har ett enkelt namn, t.ex ”NFT.crypto”.

Allt om NFT apor

Om man har hört talas om NFT art så har man säkerligen sett bilder på tecknade apor. Det är nämligen en digital avatar som härstammar ifrån ”Bored Ape Yacht Club” som delats frekvent över hela internet. En NFT-apa är nämligen en typ av NFT-bild som kallas för generativ bild. Det innebär att den slumpmässigt mixar och genererar avatarer efter färdiga konstelement, som i sin tur säkerställer att varje avatar är unik. Det är en teknik som oftast används i datorspel.

Innan vi ger något exakt pris, så måste vi ge det enklaste svaret på den här frågan. En NFT-apa kostar så mycket som skaparen säger att dem kostar. Vi människor värdesätter nämligen oftast sånt som det finns lite av högt, istället för sånt som är vanligt förekommande. Vi har dessutom irrationellt tänkande om vissa saker, där vi ibland värdesätter det som är unikt högre, än de som är mer perfekt och i bättre kvalité.

Vad är nft?
Vad är NFT? Bilden visar en apa som ser glad ut över att vara en NFT.

Ett exempel på vad en uppsättning med NFT-apor har gått för, är den som i September 2021 såldes för $24.4 miljoner. Det var på Sothebys auktionshus på nätet där bilder ifrån en del av ”Bored Ape Yacht Club” såldes. Uppsättningen var skapad av 10,000 generativa bilder på tecknade apor.

Ett annat exempel är den uppsättning av NFT-hundar (som anses vara NFT-apornas husdjur) som såldes på samma auktion för $1.8 miljoner. Totalt såldes NFT-apor och de relaterade bilderna för $26.2 miljoner.

Hur köper man NFT

Svenskar har varit på framkant när det kommer till NFT-Sverige-projekt. Faktum är att vi har ett flertal projekt, men ett som sticker ut är uppstartsbolaget ”Goals”. De lyckades nämligen införskaffa sig $15 miljoner i finansiering till ett fotbollsspel baserat på NFT. Tanken är att det ska vara ett alternativ till EA Sports FIFA-serie.

En annan framkant som Sverige har varit i är Ernst Billgrens NFT-auktion. Den startades av Tradera och Technicorum som hölls öppet fram till den 27 Mars, 2022. Den första NFTn som lades ut till försäljning fick över 150 bud på mindre än 10 timmar. Det visar vilket stort intresse för Non fungible tokens som faktiskt finns i Sverigeoch svarar också mycket på frågan om ”vad är nft”

Hur kan jag skapa nft-konst?
Du kan skapa dig ett konto via Opensea där du har möjlighet att ladda upp dina non fungible tokens och den konst du skapat.

På Opensea har du även möjlighet att köpa nft konst och Opensea har väldigt bra guider för allt du behöver veta om Non fungible tokens.

bitcointrader
 • Europeisk robothandel
 • 4 års trackrecord
 • Lågt insättningskrav
 • Snabba uttag
 • Flera plattformar

Fungible svenska – Vi lär dig snacket!

Som svensk kan det vara svårt med alla engelska ord och termer. NFT är ju som tidigare nämnt en förkortning för ”Non-fungible token”, men vad det betyder på svenska är för många oklart. Här går vi igenom det som kan vara bra att veta när man håller på med Non fungible token:

 • Fungible: Den direkta översättningen är fungibel eller fungibla. Inom ekonomin använder man ”fungibilitet” som en egenskap hos en vara där enskilda enheter är utbytbara, medan delar inte kan särskiljas från varandra.
 • Non Fungible: Det betyder att något är ”icke-fungibelt” och är då raka motsatsen mot något som är utbytbart, vilket en NFT inte är.
 • Token: Man översätter token som ”symbol” och är något som indikerar, bevisar eller uttrycker något. Det är precis vad en NFT gör.

För att sammanfatta vad ”Non Fungible Token” är på svenska så är det alltså en icke-utbytbar symbol. I Sverige har man dock ett tendens att använda sig av engelska ord, så det är helt okej att göra det här med!

Vad är metaverse och hur används NFT i Metaverse? det täcker vi i nästa kapitel.

Vi hoppas du fått ditt svar på frågan ”Vad är nft?” och vi har gjort vårt bästa för att du som investerare skall förstå vad NFT faktiskt innebär.

Hur mycket kostar NFT?

Det beror helt och hållet på vilken non fungible token du väljer att köpa, dem kommer i olika priser och betalas ofta via ETH.

Vad innebär NFT?

NFT står för non fungible token. Det fungerar som en copyright rättighet för digital art.

Sker handel med NFT´s enbart på Ethereum?

Det sker mestadels med Ethereum men det börjar även dyka upp andra marknadsplatser där du kan handla Non fungible tokens med andra digitala valutor.

Vad avgör värdet på en NFT?

Hype, populäritet och on demand är egentligen det som värdesätter en NFT.

Varför köpa NFT?

NFT kan möjlitsvis vara framtidens rättigheter på konstverk frammåt i tiden, det återstår att se. Som vanligt går konst ofta upp i värde och det kan vara en anledning att köpa NFT för framtida försäljning.